Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Αφράτο τσουρέκι χωρίς βούτυρο

mitsa

Υλικά

  • 600 γρ αλεύρι

  • 200 ml γάλα

  • 50 ml σπορέλαιο

  • 2 αυγά

  • 1 ξηρή μαγιά

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • 300 γρ μαρμελάδα

  • 100 γρ μπισκότα ή καρύδια

  • 1 κουταλάκι μαχλέπι

  • ½ κουταλάκι κακουλέ

  • Λίγη μαστίχα

Οδηγίες

1
Αναμειγνύουμε την μαγιά με την ζάχαρη και το χλιαρό γάλα.
2
Βάζουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
3
Προσθέτουμε το μισό αλεύρι, αλάτι, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα και ανακατεύουμε.
4
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνουν ζύμη.
5
Την ανοίγουμε και βάζουμε λίγο σπορέλαιο.
6
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ακόμα 2 φορές.
7
Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
8
Την πλάθουμε ελαφρώς και την ανοίγουμε σε φύλλο.
9
Απλώνουμε την μαρμελάδα φράουλα και προαιρετικά πασπαλίζουμε μπισκότο ή καρύδια.
10
Τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε οριζόντια στην μέση.
11
Πλέκουμε σε πλεξούδα και το διπλώνουμε στην μέση.
12
Πλέκουμε ξανά σε πλεξούδα και το τοποθετούμε σε φόρμα 30x24 εκατοστά με αντικολλητικό χαρτί.
13
Αλείφουμε κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
14
Όταν πάρει χρώμα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμα 15-20 λεπτά.