Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Χειροποίητα κριτσίνια και παρασκευή σπιτικής σάλτσας κόκκινης πιπεριάς
mitsa
Υλικά
Κριτσίνια
500 γρ αλεύρι
200 ml νερό
100 γρ γιαούρτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
4 γρ ξερή μαγιά
25 ml σπορέλαιο
150 γρ αλατισμένο βούτυρο
2 κρόκους αυγών
Σάλτσα πιπεριάς
Κόκκινες πιπεριές
Ελαιόλαδο
Χοντρό αλάτι
Οδηγίες
1
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε τις πιπεριές και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι που να μαλακώσουν.
2
Όσο είναι ζεστές τις βάζουμε σε σακούλα τροφίμων και τις αφήνουμε να κρυώσουν.
3
Τις καθαρίζουμε από τις φλούδες, τα σπόρια και τις πολτοποιούμε στο μπλέντερ.
4
Αδειάζουμε τον πολτό σε μία κατσαρόλα και τον βράζουμε σε μέτρια φωτιά μαζί με λίγο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι μέχρι που να χάσει τα υγρά του.
5
Όσο η σάλτσα είναι καυτή την βάζουμε σε καθαρά βάζα, την καλύπτουμε με ελαιόλαδο και αποθηκεύουμε.
6
Στο χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη.
7
Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε.
8
Βάζουμε το σπορέλαιο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
9
Τέλος ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει η ζύμη.
10
Αλείφουμε ένα σκεύος με λίγο λάδι και βάζουμε την ζύμη.
11
Αλείφουμε την ζύμη με λίγο λάδι, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 45 λεπτά.
12
Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς και την χωρίζουμε σε 3 μέρη.
13
Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια τα ανοίγουμε σε φύλλα, βάζουμε στα 2 από τα 3 βούτυρο και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
14
Ανοίγουμε σε μεγάλο φύλλο και στην μισή επιφάνεια βάζουμε βούτυρο.
15
Διπλώνουμε και ανοίγουμε φύλλο.
16
Διπλώνουμε στα 3 και ανοίγουμε φύλλο ακόμα 2-3 φορές.
17
Τέλος ανοίγουμε ορθογώνιο φύλλο και στην μισή επιφάνεια του απλώνουμε σάλτσα πιπεριάς.
18
Διπλώνουμε και κόβουμε λωρίδες με πάχος 1 δάχτυλο.
19
Γυρίζουμε για να πάρουν σχήμα και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
20
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και αν θέλουμε πασπαλίζουμε άσπρο και μαύρο σουσάμι.
21
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι που να πάρουν χρώμα.