Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί

mitsa

Υλικά

  • 800 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

  • 400 ml γάλα

  • 2 αυγά

  • 1 ξηρή μαγιά

  • 2 κουταλιές ζάχαρη

  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

  • 2 βανίλιες

  • Βούτυρο

  • Καστανή ζάχαρη

  • Σταφίδες

  • Κανέλα

Οδηγίες

1
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
2
Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε.
3
Αρωματίζουμε με τις βανίλιες και το ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι.
4
Ενσωματώνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι που να γίνει ζύμη.
5
Την σκεπάζουμε σε λαδωμένο σκεύος και την αφήνουμε για 1 ώρα να ξεκουραστεί.
6
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την πλάθουμε ελαφρώς και χωρίζουμε σε 2 μέρη.
7
Τα ανοίγουμε σε φύλλα, βάζουμε βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου, καστανή ζάχαρη, σταφίδες και κανέλα.
8
Τυλίγουμε σε ρολά και κόβουμε 5 κομμάτια από τις άκρες.
9
Τα πλέκουμε μεταξύ τους και τα βάζουμε σε φόρμα 26 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί.
10
Στο κέντρο τοποθετούμε τα κομμάτια που κρατήσαμε και αλείφουμε με κρόκο αυγού.
11
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.