Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Κερασόπιτα

mitsa

Υλικά

  • Ζύμη

  • 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 230 γρ. ανάλατο βούτυρο

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • 6-8 κουταλιές παγωμένο νερό

  • 1 κρόκο αυγού

  • 1-2 κουταλιές γιαούρτι

  • Γέμιση

  • 5 φλιτζάνια κεράσια

  • 30 γρ. κορν φλάουρ

  • 150 γρ. ζάχαρη

  • 2 βανίλιες

  • 1 κουταλιά χυμό λεμόνι

  • 1 κουταλιά βούτυρο

Οδηγίες

1
Στο μπλέντερ βάζουμε 200 γραμμάρια αλεύρι μαζί με την ζάχαρη, το αλάτι και ανακατεύουμε.
2
Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Όταν η ζύμη αρχίσει να γίνεται τρίμματα βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι.
3
Χτυπάμε μέχρι που να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
4
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την βάζουμε σε ένα μπολ, ρίχνουμε 4 κουταλιές από το παγωμένο νερό και με ένα πιρούνι την ανακατεύουμε. Στην συνέχεια ρίχνουμε ακόμα 2-4 κουταλιές αναλόγως με την υφή της ζύμης (πρέπει να  σαν ενωμένα μεγάλα ψίχουλα).
5
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε, χωρίζουμε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη, τα τυλίγουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν στο ψυγείο για 1 ώρα.
6
Αφαιρούμε από τα κεράσια τα κουκούτσια, βάζουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τις βανίλιες, τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
7
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν μέχρι που να ετοιμάσουμε τα φύλλα ζύμης.
8
Βγάζουμε τις ζύμες 5-10 λεπτά πριν τις δουλέψουμε γιατί το βούτυρο τις κάνει σκληρές.
9
Αλευρώνουμε την επιφάνεια που θα δουλέψουμε, καθώς και το ζυμάρι και το ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο από το μέγεθος της ταρτιέρας- ταψιού (κυκλικό 30-32 cm).
10
Βουτυρώνουμε καλά το σκεύος και βάζουμε το φύλλο, αν έχει τρύπες μπορούμε εύκολα να τις καλύψουμε με το δάχτυλό μας .
11
Ρίχνουμε ομοιόμορφα την γέμιση, βάζουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκι διάσπαρτο και σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο.
12
Ενώνουμε τα δύο φύλλα και δίνουμε σχήμα στις άκρες με τα δάχτυλά μας.
13
Αναμειγνύουμε τον κρόκο με το γιαούρτι και αλείφουμε την επιφάνεια.
14
Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη για περισσότερο χρώμα και χαράζουμε σε σχήμα σταυρού αφήνοντας περιθώριο 4-5 εκατοστά από τις άκρες και το κέντρο.
15
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 20 λεπτά και μετά στους 200 για 30-40 (ελέγχουμε το χρώμα).
16
Αφήνουμε να κρυώσει πριν την σερβίρουμε και προσέχουμε γιατί έχει αρκετά υγρά.