Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες στο πήλινο

mitsa

Υλικά

  • 1 λάχανο

  • 700 γρ μοσχαρίσιο κιμά

  • 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα

  • 200+100 ml σάλτσα

  • 2-3 κρεμμύδια

  • 250 ml κόκκινο κρασί

  • 100 γρ βούτυρο

  • Χυμό από 1 λεμόνι

  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • Ρίγανη

  • Μπούκοβο

  • Πάπρικα

  • Αλάτι-Πιπέρι

  • 100 ml ελαιόλαδο

  • 600-700 ml νερό

Οδηγίες

1
Σε αρκετό νερό που βράζει βάζουμε τον χυμό από ½ λεμόνι και ζεματίζουμε το λάχανο, που έχουμε καθαρίσει από το κοτσάνι του.
2
Όταν τα εξωτερικά φύλλα μαλακώσουν τα βγάζουμε ένα ένα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
3
Τα καθαρίζουμε από το επάνω σκληρό μέρος και το νεύρο.
4
Αν είναι μεγάλα να χωρίζουμε στην μέση.
5
Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στον κιμά.
6
Βάζουμε το πλυμένο ρύζι, 200 ml σάλτσα, αλάτι, πιπέρι , πάπρικα, μπούκοβο, ρίγανη, κρασί, 100 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
7
Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια όπως σας δείχνουμε στο βίντεο.
8
Καλύπτουμε τον πάτο από το πήλινο ή γάστρα με τα χοντρά μέρη από τα φύλλα.
9
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μας.
10
Προαιρετικά βάζουμε 4-5 κομμάτια χοιρινό κρέας.
11
Απλώνουμε 100 ml σάλτσα ντομάτας, το βούτυρο σε κύβους, ελαιόλαδο, αλάτι και τον χυμό από 1 λεμόνι.
12
Σκεπάζουμε με τα σκληρά εσωτερικά φύλλα του λάχανου και προσθέτουμε το νερό.
13
Βάζουμε ένα πιάτο σαν αντίβαρο και κλείνουμε με το καπάκι.
14
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1-1:30 ώρα.
15
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το λάχανο σωστά πριν βγάλουμε από τον φούρνο.