Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Πασχαλινά διαφορετικά τσουρέκια σε σχήμα πουλιών

mitsa
servings
4

Υλικά

  • Περίπου 1

  • 2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια

  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό

  • 1 ποτήρι χλιαρό γάλα

  • 4 αυγά

  • 25 γρ νωπή μαγιά

  • 1½ ποτήρι ζάχαρη

  • 6 κουταλάκια φυτίνη

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 2 βανίλιες

  • 1 κουταλάκι κακουλέ

  • ½ κουταλάκι μαχλέπι

  • ½ κουταλάκι μαστίχα

  • Λίγο αλάτι

Οδηγίες

1
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό.
2
Αναμειγνύουμε με το μίξερ την λιωμένη φυτίνη με την ζάχαρη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Βάζουμε τα αυγά, την μαγιά και χτυπάμε.
3
Σε ένα σκεύος βάζουμε περίπου μισό κιλό αλεύρι, το κακουλέ, λίγο αλάτι, την μαστίχα, το μαχλέπι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά και ζυμώνουμε. Ρίχνουμε σταδιακά αλεύρι μέχρι που να έχουμε μία μαλακή σε υφή ζύμη.
4
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη κόβουμε σε 8 κομμάτια και τα ανοίγουμε σε κορδόνια.
5
Πλέκουμε τα τσουρέκια και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί, πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για τουλάχιστον 1 ώρα.
6
Αν θέλουμε να κάνουμε τσουρέκια με σχήμα πουλάκι ανοίγουμε μικρό κορδόνι και το κάνουμε κόμπο.
7
Παίρνουμε μία μικρή ποσότητα ζύμης και σχηματίζουμε το κεφάλι.
8
Πατάμε την ουρά και την χαράζουμε με ένα μαχαίρι.
9
Για μάτια χρησιμοποιούμε δύο γαρύφαλλα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ξεκούρασης με τα τσουρέκια.
10
Όταν φουσκώσουν τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και τα ψήνουμε στους 160 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
11
Για να γυαλίζουν περισσότερο μπορούμε να τα περάσουμε με λίγη αραιωμένη μαρμελάδα βερίκοκο.