Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Πατατόπιτα με λαχανικά χωρίς πλάστη

mitsa

Υλικά

  • Ζύμη

  • 650 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1 ξηρή μαγιά

  • 300 ml νερό

  • 100 ml λάδι

  • 1 ασπράδι αυγού

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • Λίγο αλάτι

  • Γέμιση

  • 2 πατάτες

  • 1 κρεμμύδι

  • 2 πιπεριές

  • 80 γρ γραβιέρα

  • Ρίγανη-Θυμάρι

  • Πάπρικα

  • ½ ματσάκι μαϊντανό

  • Πιπέρι-Αλάτι

Οδηγίες

1
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό νερό.
2
Προσθέτουμε το λάδι, το ασπράδι και ανακατεύουμε.
3
Ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το ανακατεύουμε.
4
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
5
Την σκεπάζουμε σε λαδωμένη φόρμα και την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
6
Τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε καυτό ελαιόλαδο.
7
Όταν γίνει διάφανο προσθέτουμε τις πιπεριές που έχουμε κόψει σε μπαστούνια και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
8
Βράζουμε τις πατάτες και τις πολτοποιούμε.
9
Προσθέτουμε πιπέρι, αλάτι, πάπρικα, θυμάρι, ρίγανη, τα λαχανικά και ανακατεύουμε.
10
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την πλάθουμε ελαφρώς και χωρίζουμε σε δύο μέρη.
11
Στρώνουμε το ένα μέρος με τα χέρια μας σε ταψί 32 εκατοστών.
12
Στις πατάτες βάζουμε την τριμμένη γραβιέρα και το ψιλοκομμένο μαϊντανό.
13
Απλώνουμε το μείγμα πάνω από το φύλλο και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
14
Πατάμε με τα δάκτυλά μας και δίνουμε σχήμα.
15
Αλείφουμε με κρόκο αυγού και προαιρετικά πασπαλίζουμε σπόρους και σουσάμι.
16
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.