Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Σάμαλι ασυναγώνιστο με μαστίχα Χίου

mitsa

Υλικά

  • 500 γρ σιμιγδάλι χονδρό

  • 450 γρ στραγγιστό γιαούρτι

  • 200 γρ ζάχαρη

  • 1 φακελάκι μπέικιν

  • 4-5 κομμάτια μαστίχα

  • 2 βανίλιες

  • Κανέλα

  • Σιρόπι

  • 800 ml νερό

  • 800 γρ ζάχαρη

  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • 2 βανίλιες

Οδηγίες

1
Βάζουμε την ζάχαρη να βράσει μαζί με το νερό.
2
Όταν αρχίσουν να κοχλάζουν κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
3
Δουλεύουμε την μαστίχα μαζί με μία κουταλιά ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
4
Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι το μπέικιν, τις βανίλιες, την μαστίχα και την ζάχαρη.
5
Βάζουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ζύμη.
6
Απλώνουμε την μισή ζύμη σε καλά βουτυρωμένο ταψί (40×27 εκατοστά).
7
Σκεπάζουμε με κανέλα.
8
Απλώνουμε την υπόλοιπη ζύμη, εκτός από μία μικρή ποσότητα, σε αντικολλητικό χαρτί.
9
Όταν πάρει το σχήμα και το μέγεθος από το ταψί την γυρίζουμε πάνω από την πρώτη στρώση.
10
Με την ζύμη που έχουμε κρατήσει διορθώνουμε τυχόν ατέλειες.
11
Χαράζουμε σε κομμάτια και διακοσμούμε κάθε κομμάτι με φιστίκια αιγίνης.
12
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
13
Σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι όσο το γλυκό μας είναι καυτό.
14
Το αφήνουμε για τουλάχιστον 12 ώρες πριν το σερβίρουμε.