Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Σπανακοτυρόπιτα ήλιος

mitsa

Υλικά

  • 3 ποτήρια αλεύρι

  • 1 ποτήρι γάλα

  • 2 αυγά

  • 50γρ. βούτυρο

  • ½ ποτήρι σπορέλαιο

  • 1½ κουταλιά ζάχαρη

  • ½ κουταλιά αλάτι

  • Γέμιση

  • Σπανάκι

  • 1 μέτριο κρεμμύδι

  • Φέτα

  • 2 αυγά

Οδηγίες

1
Βάζουμε ελαιόλαδο να κάψει και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.
2
Όταν πάρει χρώμα προσθέτουμε το σπανάκι και το αφήνουμε να μαραθεί.
3
Σε ένα σκεύος βάζουμε την μαγιά μαζί με την ζάχαρη και χλιαρό γάλα.
4
Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν και προσθέτουμε το σπορέλαιο, το λιωμένο βούτυρο, ένα ποτήρι αλεύρι και ανακατεύουμε.
5
Ρίχνουμε τα αυγά, το υπόλοιπο αλεύρι και αλάτι. Αν η ζύμη δεν ξεκολλάει από τα χέρια μας προσθέτουμε αλεύρι.
6
Όταν είναι έτοιμη την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να φουσκώσει.
7
Στο κρύο σπανάκι βάζουμε φέτα, τα αυγά, αλάτι και ανακατεύουμε.
8
Πλάθουμε λίγο την ζύμη και την κόβουμε σε 2 κομμάτια.
9
Ανοίγουμε σε φύλλο λίγο μικρότερο από το μέγεθος του ταψιού μας.
10
Στο ταψί με αντικολλητικό χαρτί βάζουμε το πρώτο φύλλο και  τοποθετούμε γέμιση στο κέντρο και περιμετρικά.
11
Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και βάζουμε ένα μπολάκι ώστε να καλύψει την κεντρική γέμιση.
12
Κόβουμε σε σχήμα σταυρό, εκτός από την περιοχή που καλύπτει το μπολ και στην συνέχεια κάθε ¼ σε 3 κομμάτια.
13
Σκοπός μας είναι στο τέλος να έχουμε 12 ακτίνες.
14
Γυρίζουμε την κάθε ακτίνα και την ανοίγουμε σε σχήμα φύλλου.
15
Όταν τελειώσουμε αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι που να πάρει χρώμα.