Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Σπιτικά ψωμάκια αφρός

mitsa

Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

  • 500 ml γάλα

  • 1 ξηρή μαγιά

  • 50 γρ ζάχαρη

  • 115 γρ βούτυρο

  • 1 αυγό+1 ασπράδι αυγού

  • 1 κρόκο αυγού-Λίγο γάλα

  • 1 κουταλάκι μπέικιν

  • 1 κουταλιά ξίδι

  • ½ κουταλάκι αλάτι

Οδηγίες

1
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
2
Βάζουμε 1 αυγό+1 ασπράδι αυγού και ανακατεύουμε.
3
Ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι και δουλεύουμε.
4
Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξίδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
5
Βάζουμε λίγο αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν και δουλεύουμε.
6
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι να γίνει ζύμη.
7
Την τοποθετούμε σε λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
8
Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς και την χωρίζουμε σε 16 μπαλάκια.
9
Τα ανοίγουμε σε φύλλα και τα τυλίγουμε σε ρολά.
10
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε για 1½ ώρα να φουσκώσουν.
11
Τα αλείφουμε με κρόκο αυγού μαζί με λίγο γάλα.
12
Προαιρετικά τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 25 λεπτά.