Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Τα μελομακάρονα της Μίτσας

mitsa

Υλικά

  • Σιρόπι

  • 350 γρ ζάχαρη

  • 400 ml νερό

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 5-6 γαρίφαλα

  • 150 γρ μέλι

  • Ζύμη

  • 250 ml ελαιόλαδο

  • 125 γρ ζάχαρη

  • 125 ml χυμό πορτοκαλιού

  • ½ κουταλάκι σόδα

  • 1 κουταλάκι κανέλα

  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο

  • 50 ml κονιάκ

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 75 γρ σιμιγδάλι ψιλό

  • ½ κουταλάκι μπέικιν

  • 550 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

Οδηγίες

1
Βράζουμε για 5 λεπτά την ζάχαρη με το νερό, την κανέλα και το γαρίφαλο.
2
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ενσωματώνουμε το μέλι.
3
Διαλύουμε την ζάχαρη στο ελαιόλαδο.
4
Στον χυμό πορτοκαλιού βάζουμε την σόδα και ανακατεύουμε να αφρίσει.
5
Τα ρίχνουμε στο λάδι και ανακατεύουμε.
6
Αρωματίζουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο, το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
7
Βάζουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν, το μισό αλεύρι και δουλεύουμε.
8
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
9
Πλάθουμε μελομακάρονα και δίνουμε σχήμα με ένα πιρούνι όπως σας δείχνουμε.
10
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
11
Αν θέλουμε τα μελομακάρονά μας να είναι μαλακά, όσο είναι καυτά τα σιροπιάζουμε σε κρύο σιρόπι.
12
Αν τα θέλουμε ελαφρώς τραγανά σιροπιάζουμε τα χλιαρά μελομακάρονα σε κρύο σιρόπι.
13
Αν θέλουμε να είναι τραγανά τα σιροπιάζουμε όταν κρυώσουν με κρύο σιρόπι.
14
Τα σερβίρουμε μετά από 12 ώρες με καρύδια.