Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
ΑλμυράΠίτες

Θρεπτική πίτα που θα σας κρατήσει όλη μέρα

1 Mins read

Θρεπτική πίτα που θα σας κρατήσει όλη μέρα

mitsa

Υλικά

  • Ζύμη

  • 550 γρ αλεύρι γ.ο.χ.

  • Λίγο αλάτι

  • 2 κουταλιές ξίδι

  • 4 κουταλιές ελαιόλαδο

  • 250 ml νερό

  • 200 γρ βούτυρο

  • Γέμιση

  • 1.5 λίτρο γάλα

  • 1 κιλό τραχανά με λαχανικά (foodaholics.shop)

  • 5 αυγά

  • Αλάτι-Πιπέρι

  • 300+100 γρ φέτα

Οδηγίες

1
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μία γούβα.
2
Προσθέτουμε αλάτι, ξίδι, ελαιόλαδο, το νερό και ανακατεύουμε.
3
Την δουλεύουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι που να ξεκολλάει από τα χέρια.
4
Την ανοίγουμε σε δύο φύλλα και τοποθετούμε ένα μπολάκι στην μέση από κάθε φύλλο.
5
Κόβουμε οκτώ ακτίνες, αφαιρούμε το μπολάκι και απλώνουμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
6
Διπλώνουμε μία ακτίνα προς το κέντρο και μετά την απέναντι ακτίνα.
7
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία, τοποθετούμε τις ζύμες σε αλευρωμένο σκεύος, τις σκεπάζουμε με μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
8
Βάζουμε το γάλα να βράσει, όταν πάρει θερμοκρασία προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από την φωτιά.
9
Αφήνουμε για 5-10 λεπτά, αλαταπιπερώνουμε και ενσωματώνουμε τα αυγά που τα έχουμε χτυπήσει.
10
Προσθέτουμε την σπασμένη φέτα στο χλιαρό τραχανά και ανακατεύουμε.
11
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλα λίγο μεγαλύτερα από το ταψί.
12
Λαδώνουμε ταψί 41Χ35 εκατοστών και τοποθετούμε το ένα φύλλο.
13
Λαδώνουμε και απλώνουμε την χλιαρή γέμιση.
14
Πασπαλίζουμε την υπόλοιπη φέτα και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
15
Γυρίζουμε τις άκρες να γίνουν κόθρος, λαδώνουμε και κόβουμε σε κομμάτια.
16
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις.