Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό Κοπεγχάγη

mitsa

Υλικά

  • 12 φύλλα κρούστας

  • 6 αυγά

  • 500 γρ αμύγδαλα

  • 300 γρ ζάχαρη

  • 50 ml κονιάκ

  • Χυμό από 1 πορτοκάλι

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 150 γρ φρυγανιά

  • 150 γρ βούτυρο

  • 1 κουταλάκι κανέλα

  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο

  • 1 κουταλάκι μπέικιν

  • Μαρμελάδα βερίκοκο

  • Ανθόνερο

  • Λίγο αλάτι

  • Σιρόπι

  • 750 γρ ζάχαρη

  • 700 ml νερό

  • 2 βανίλιες

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 5-6 γαρίφαλα

  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • Φλούδα από ½ λεμόνι

Οδηγίες

1
Για το σιρόπι: Βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού να βράσουν για 5 λεπτά.
2
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό.
3
Σπάμε τα αμύγδαλα (δεν τα κάνουμε σκόνη).
4
Χτυπάμε τα 6 ασπράδια αυγών μαζί με λίγο αλάτι να γίνουν μαρέγκα.
5
Χτυπάμε τους 6 κρόκους αυγών μαζί με την ζάχαρη να αφρατέψουν.
6
Προσθέτουμε το κονιάκ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα από το πορτοκάλι, το μπέικιν, τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
7
Ρίχνουμε τα αμύγδαλα, την τριμμένη φρυγανιά και δουλεύουμε.
8
Ενσωματώνουμε την μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
9
Βουτυρώνουμε ταψί 34x26 εκατοστά και τοποθετούμε 6 φύλλα (κάθε φύλλο όταν το τοποθετούμε το βουτυρώνουμε εκτός από το τελευταίο).
10
Απλώνουμε λίγη μαρμελάδα βερίκοκο και από πάνω της το μείγμα με τα αμύγδαλα.
11
Γυρνάμε τα φύλλα προς τα μέσα και τα βουτυρώνουμε.
12
Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 6 φύλλα που τα έχουμε κόψει στο μέγεθος του ταψιού μας (κάθε φύλλο όταν το τοποθετούμε το βούτυρώνουμε και το τελευταίο).
13
Κόβουμε σε κομμάτια το γλυκό μας και το ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
14
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.
15
Όσο το γλυκό μας είναι καυτό το σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.
16
Αφήνουμε για 6 ώρες πριν σερβίρουμε.