Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Uncategorized

Προφιτερόλ

1 Mins read

Προφιτερόλ

mitsa

Οδηγίες

1
1 φλυτζάνι βούτυρο φρέσκο
2
2 φλυτζάνια νερό
3
2 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4
5 αυγά

Υλικά για την κρέμα βανίλια

5
1 λίτρο γάλα
6
 6 κρόκους
7
 200 γρ. ζάχαρη
8
 100 γρ. κορν φλάουρ
9
100 γρ. βούτυρο
10
 2 βανίλιες
11
1 κ.σ. μέλι

Υλικά για την κρέμα σοκολάτα

12
125 ml γάλα
13
125 ml νερό
14
4 γρ. αλάτι
15
125 γρ. βούτυρο
16
150 γρ. αλεύρι
17
4-5 αυγά

Εκτέλεση για τα σου

18
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα το βούτυρο με το νερό και περιμένουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
19
Αμέσως μετά, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, χωρίς να κλείσουμε το μάτι και προσθέτουμε το αλεύρι.
20
Ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε στη φωτιά.
21
Συνεχίζουμε και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να γίνει μια ζύμη χωρίς πολλά υγρά.
22
Κλείνουμε το μάτι.
23
Σε ένα μίξερ βάζουμε το μείγμα και χτυπάμε για δυο λεπτά.
24
Προσθέτουμε ένα-ένα σιγά σιγά τα αυγά.
25
Όταν έχουμε προσθέσει όλα τα αυγά, βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ.
26
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200º C.
27
Σε ταψί με λαδόκολλα, κάνουμε κυκλικά σχήματα, αραιά για να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
28
Βάζουμε στο φούρνο για περίπου 30′, μέχρι να πάρουν χρώμα.

Εκτέλεση για την κρέμα βανίλια

29
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το σύρμα χειρός τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
30
Προσθέτουμε 2 κ.σ από το γάλα και το κορν φλάουρ και χτυπάμε ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν καλά.
31
Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε όμως και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
32
Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος – ζάχαρης ρίχνουμε λίγο από αυτό στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίζουν να θερμαίνονται αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα όπως αν το βάζαμε όλα μέσα.
33
Ρίχνουμε άλλες 3-4 κουτάλες από το γάλα στα αυγά και ανακατεύουμε συνεχώς.
34
Ύστερα αδειάζουμε όλο το μείγμα με τα αυγά πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας. Θέλει καλό ανακάτεμα και σε χαμηλή φωτιά για μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας.
35
Ελέγχουμε που και που δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί και δεν μυρίζει αλευρίλα.
36
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το μέλι και  τις βανίλιες και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.

Εκτέλεση για την κρέμα σοκολάτα

37
Ανακατεύουμε το κορν φλάουρ με περίπου το 1/3 από το γάλα σε ένα μπολ και το αφήνουμε στην άκρη.
38
Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με τη ζάχαρη και το κακάο, ανακατεύοντας συνεχώς.
39
Βάζουμε μέσα και το μείγμα με το κορνφλάουρ, ανακατεύοντας δυνατά για να μην κάνει το μείγμα μας γρομπαλάκια. Πρέπει να πήξει και να γίνει μια κρέμα πηχτή και νόστιμη.
40
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι και το βούτυρο ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
41
Σε περίπτωση που δεν γίνει το μείγμα μας λείο τότε μπορούμε να το περάσουμε από το μπλέντερ για να σπάσουν όσα μικρά γρομπαλάκια υπάρχουν.
42
Αδειάζουμε το μείγμα μας σε ένα σκεύος, καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Ανακατεύουμε καλά πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Πηγή: Γλυκό Αλμυρό