Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Πανέμορφη ζαμπονοτυρόπιτα με μοναδικό σχήμα
mitsa
Υλικά
Αλεύρι όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
500 ml γάλα
2 αυγά
1 φακελάκι ξερή μαγιά
50 γρ βούτυρο
30 ml σπορέλαιο
1 κουταλιά ζάχαρη
Κίτρινο τυρί τριμμένο
Αλλαντικά της επιλογής σας
2 κρόκους αυγών
Οδηγίες
1
Σε λίγο χλιαρό γάλα διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη.
2
Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά, το σπορέλαιο, το υπόλοιπο γάλα και λίγο λίγο αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
3
Αλείφουμε το σκεύος και την ζύμη με λίγο σπορέλαιο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 30 λεπτά σε ζεστό μέρος.
4
Όταν είναι έτοιμη ανοίγουμε σε φύλλο λίγο περισσότερη από την μισή ζύμη (σε αντικολλητικό χαρτί).
5
Αλείφουμε περιμετρικά λίγο σπορέλαιο και απλώνουμε το τριμμένο κίτρινο τυρί.
6
Τυλίγουμε το τυρί με τη ζύμη και κόβουμε σε ακτίνες.
7
Γυρίζουμε τις ακτίνες ώστε να πάρουν σχήμα από πέταλα λουλουδιού.
8
Το υπόλοιπο ζυμάρι το χωρίζουμε σε 6-7 μπαλάκια και το ανοίγουμε σε στενόμακρα φύλλα.
9
Απλώνουμε τα αλλαντικά και τυλίγουμε σε ρολό.
10
Κόβουμε τις άκρες και χωρίζουμε σε 2-3 ρολάκια.
11
Τοποθετούμε τα ρολάκια στην πίτα και αν έχει περισσέψει ζύμη την κάνουμε μπαλάκια και στολίζουμε την πίτα.
12
Αλείφουμε με κρόκο αυγού και προαιρετικά βάζουμε ελιές και σουσάμι.
13
Αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι που να ροδίσει.