Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Αφράτα γεμιστά τσουρέκια

mitsa
servings
3

Υλικά

  • Περίπου 900 γρ αλεύρι για τσουρέκια

  • 25 γρ νωπή μαγιά

  • 2 αυγά

  • 350 ml γιαούρτι

  • 150 γρ βούτυρο

  • 150 γρ ζάχαρη

  • 60 γρ αλεύρι

  • 250 ml χλιαρό γάλα

  • 2 κουταλάκια μαχλέπι

  • 1 κουταλάκι κακουλέ

  • Λίγη μαστίχα

  • 15 γρ μπέικιν

Οδηγίες

1
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
2
Προσθέτουμε τα 60 γρ αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
3
Σε ένα σκεύος βάζουμε 500 γρ αλεύρι, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα , το μπέϊκιν, το γιαούρτι, τα αυγά, το βούτυρο (150 γρ) και ανακατεύουμε.
4
Προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά και λίγο λίγο αλεύρι μέχρι που να γίνει μαλακή ζύμη.
5
Όταν είναι έτοιμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
6
Την δουλεύουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
7
Την δουλεύουμε, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
8
Την επόμενη μέρα την δουλεύουμε και την ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
9
Αλείφουμε την μισή επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο (επιπλέον από τα 150 γρ) και διπλώνουμε στην μέση.
10
Βουτυρώνουμε όλη την ζύμη, διπλώνουμε και ανοίγουμε φύλλο.
11
Το χωρίζουμε σε 6 ή 9 κομμάτια (αν θέλουμε πιο μικρά τσουρέκια) και τα ανοίγουμε σε λωρίδες.
12
Βάζουμε την γέμιση της επιλογής μας και τυλίγουμε σε ρολά.
13
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν χρησιμοποιήσουμε κάποια γλυκιά γέμιση (μαρμελάδα, πραλίνα κτλ.) πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης.
14
Πλέκουμε τα τσουρέκια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες.
15
Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή σουσάμι.
16
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.