Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Αφράτα γεμιστά τσουρέκια
mitsa
Υλικά
Περίπου 900 γρ αλεύρι για τσουρέκια
25 γρ νωπή μαγιά
2 αυγά
350 ml γιαούρτι
150 γρ βούτυρο
150 γρ ζάχαρη
60 γρ αλεύρι
250 ml χλιαρό γάλα
2 κουταλάκια μαχλέπι
1 κουταλάκι κακουλέ
Λίγη μαστίχα
15 γρ μπέικιν
Οδηγίες
1
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
2
Προσθέτουμε τα 60 γρ αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά.
3
Σε ένα σκεύος βάζουμε 500 γρ αλεύρι, μαχλέπι, κακουλέ, μαστίχα , το μπέϊκιν, το γιαούρτι, τα αυγά, το βούτυρο (150 γρ) και ανακατεύουμε.
4
Προσθέτουμε το μείγμα με την μαγιά και λίγο λίγο αλεύρι μέχρι που να γίνει μαλακή ζύμη.
5
Όταν είναι έτοιμη την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
6
Την δουλεύουμε ελαφρώς και την αφήνουμε σκεπασμένη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
7
Την δουλεύουμε, την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
8
Την επόμενη μέρα την δουλεύουμε και την ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια.
9
Αλείφουμε την μισή επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο (επιπλέον από τα 150 γρ) και διπλώνουμε στην μέση.
10
Βουτυρώνουμε όλη την ζύμη, διπλώνουμε και ανοίγουμε φύλλο.
11
Το χωρίζουμε σε 6 ή 9 κομμάτια (αν θέλουμε πιο μικρά τσουρέκια) και τα ανοίγουμε σε λωρίδες.
12
Βάζουμε την γέμιση της επιλογής μας και τυλίγουμε σε ρολά.
13
ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν χρησιμοποιήσουμε κάποια γλυκιά γέμιση (μαρμελάδα, πραλίνα κτλ.) πρέπει να αυξήσουμε την ποσότητα της ζάχαρης.
14
Πλέκουμε τα τσουρέκια, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες.
15
Όταν είναι έτοιμα τα αλείφουμε με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλα ή σουσάμι.
16
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.