Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Μπακλαβάς σε σχήμα πουγκάκια

mitsa

Υλικά

  • 1 κιλό φύλλα κρούστας

  • 500 γρ καρύδια

  • 2 κουταλιές ζάχαρη

  • 3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά

  • 1 κουταλάκι κανέλα

  • ½ κουταλάκι γαρύφαλλο

  • 250 γρ βούτυρο

  • Σιρόπι

  • 8 κιλά ζάχαρη

  • 1½ λίτρο νερό

  • 2 βανίλιες

  • Χυμό από ½ λεμόνι

Οδηγίες

1
Στα αλεσμένα καρύδια προσθέτουμε την ζάχαρη, την φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε καλά.
2
Παίρνουμε 2 φύλλα μαζί και κόβουμε μία λωρία περίπου 8-10 εκατοστών. Βουτυρώνουμε όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε την μία άκρη περίπου 6 εκατοστά.
3
Την βουτυρώνουμε και απλώνουμε, πάνω της, κατά μήκος μείγμα από καρύδι. Στην απέναντι πλευρά βάζουμε την κομμένη λωρίδα και την βουτυρώνουμε.
4
Με την βοήθεια μίας λεπτής βέργας διπλώνουμε από την πλευρά που είναι τα καρύδια προς την πλευρά της λωρίδας (διπλώνουμε 2-3 εκατοστά από την λωρίδα).
5
Πιέζουμε τις άκρες για να δημιουργηθούν καμπύλες και αφαιρούμε την βέργα. Χωρίζουμε στα 2 και τυλίγουμε κυκλικά. Το φύλλο που προεξέχει το γυρίζουμε προς τα κάτω.
6
Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και τα αλείφουμε καλά με βούτυρο. Ψήνουμε στους 150 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
7
Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό μαζί με την ζάχαρη και όταν είναι έτοιμα βάζουμε τον χυμό λεμονιού και τις βανίλιες.
8
Μόλις βγάλουμε το γλυκό μας από τον φούρνο το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.