Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Χριστουγεννιάτικα Κοζανίτικα γλυκά (Σαλιάρια)

mitsa

Υλικά

  • Ζύμη

  • Περίπου 750 γρ αλεύρι

  • 375 ml σπορέλαιο

  • 125 ml κασταλαή

  • 150 γρ σιμιγδάλι ψιλό

  • 125 ml χυμό πορτοκαλιού

  • 10 γρ μπέικιν

  • ½ κουταλάκι σόδα

  • 50 ml κονιάκ

  • Γέμιση

  • 115 γρ καρύδια

  • 1 κουταλάκι κανέλα

  • ½ κουταλάκι γαρίφαλο

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • 1 κουταλιά νερό

  • Σιρόπι

  • 250 ml νερό

  • 120 γρ ζάχαρη

  • Λίγο χυμό λεμονιού

  • 300 γρ άχνη

  • 3 βανίλιες

Οδηγίες

1
Βράζουμε το νερό μαζί με την στάχτη. (2 ποτήρι νερό και 3 κουταλιές στάχτη από ξύλα)
2
Όταν κρυώσει το περνάμε 2 φορές από σουρωτήρι με τούλι ή γάζα.
3
Αναμειγνύουμε τα καρύδια μαζί με την ζάχαρη, το γαρίφαλο, την κανέλα και το νερό.
4
Σε ένα σκεύος βάζουμε το μισό αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι, το μπέικιν, το σπορέλαιο, την κασταλαή και ανακατεύουμε.
5
Στον χυμό πορτοκαλιού βάζουμε την σόδα να αφρίσει και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
6
Προσθέτουμε το κονιάκ και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
7
Ανοίγουμε μία μικρή ποσότητα με τα χέρια μας και τοποθετούμε γέμιση.
8
Κλείνουμε καλά και δίνουμε σχήμα από μισοφέγγαρο.
9
Τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
10
Τα αφήνουμε για 24 ώρες να ξεκουραστούν.
11
Αναμειγνύουμε την άχνη με τις βανίλιες.
12
Βράζουμε την ζάχαρη με το νερό για 2-3 λεπτά.
13
Κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
14
Περνάμε τα κρύα γλυκά από το κρύο σιρόπι και τα βάζουμε πάνω σε άχνη.
15
Τα πασπαλίζουμε με αρκετή άχνη και πριν σερβίρουμε αχνίζουμε ξανά.