Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Γαλακτομούρεκο Κοζάνης να γλείφετε τα δαχτυλα σας

mitsa

Υλικά

  • Σιρόπι

  • 1,2 κιλά ζάχαρη

  • 800 ml νερό

  • 1 ξυλάκι κανέλα

  • 2 φλούδες λεμονιού

  • 2 βανίλιες

  • Χυμό από ½ λεμόνι

  • Κρέμα

  • 6 αυγά

  • 2 λίτρα γάλα

  • 500 γρ ζάχαρη

  • 200 γρ σιμιγδάλι ψιλό

  • 50 γρ βούτυρο

  • 3 βανίλιες

  • 1 κιλό λεπτά φύλλα κρούστας

  • 200 γρ βούτυρο

Οδηγίες

1
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό, την κανέλα, τις φλούδες και βράζουμε για 5 λεπτά.
2
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.
3
Σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.
4
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την ζάχαρη. τα αυγά, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει (όταν αρχίσει να κάνει φουσκάλες είναι έτοιμη).
5
Κατεβάζουμε από την φωτιά και αρωματίζουμε με το βούτυρο και τις βανίλιες.
6
Βουτυρώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου και βάζουμε δύο φύλλα σταυρωτά.
7
Τα βουτυρώνουμε, τοποθετούμε ακόμα δύο φύλλα σταυρωτά και τα βουτυρώνουμε.
8
Βάζουμε τα 2/3 από τα φύλλα στο κέντρο και ανα δύο τα βουτυρώνουμε.
9
Απλώνουμε την κρύα κρέμα, τυλίγουμε τα φύλλα που προεξέχουν προς τα μέσα και τα βουτυρώνουμε.
10
Βάζουμε 2 φύλλα στο κέντρο, πατάμε τις άκρες προς τα μέσα και τα βουτυρώνουμε.
11
Τοποθετούμε τα υπόλοιπο φύλλα τσαλακωτά και τα βουτυρώνουμε.
12
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι το γαλακτομούρεκο να ροδίσει.
13
Όσο έναι καυτό το σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι και το αφήνουμε για 6 ώρες.
14
Προαιρετικά σερβίρουμε με κανέλα.