Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Λαχταριστή τούρτα πραλίνα - σοκολάτα
mitsa
Υλικά
Παντεσπάνι
200 γρ αλεύρι
50 γρ κακάο
20 γρ μπέικιν
150 ml νερό
100 ml γάλα
50 γρ βούτυρο
300 γρ ζάχαρη
3 αυγά
Λίγο αλάτι
2 βανίλιες
Κρέμα
150 γρ κουβερτούρα
150 γρ σοκολάτα γάλακτος
400 ml κρέμα γάλακτος
400 γρ πραλίνα φουντουκιού
Γαρνιτούρα
150 γρ κουβερτούρα
1 κουταλιά σπορέλαιο
Οδηγίες
1
Ενσωματώνουμε το νερό και το κακάο στο γάλα.
2
Βουτυρώνουμε πολύ καλά 2 φόρμες των 26 εκατοστών.
3
Τις πασπαλίζουμε με κακάο σε όλες τους τις πλευρές.
4
Στο αλεύρι βάζουμε λίγο αλάτι, το μπέικιν, τις βανίλιες και ανακατεύουμε.
5
Με το μίξερ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε την ζάχαρη.
6
Όταν ασπρίσουν βάζουμε και το βούτυρο.
7
Ρίχνουμε λίγες κουταλιές από το αλεύρι και λίγο κακάο όσο ανακατεύουμε.
8
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι που να γίνει η ζύμη μας.
9
Όταν είναι έτοιμη την μοιράζουμε στις φόρμες και την ψήνουμε στους 170 βαθμούς.
10
Ελέγχουμε με μία οδοντογλυφίδα αν είναι έτοιμα (τρυπάμε το παντεσπάνι και δεν πρέπει να μένουν υπολείμματα πάνω της).
11
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και προσθέτουμε το σπορέλαιο. Την απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και καλύπτουμε με ένα ακόμα χαρτί.
12
Τυλίγουμε προσεκτικά και την βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.
13
Σε μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την σοκολάτα γάλακτος.
14
Όταν είναι έτοιμες ενσωματώνουμε την πραλίνα φουντουκιού. Με την βοήθεια του μίξερ διαλύουμε λίγη λίγη την κρέμα γάλακτος στην σοκολάτα.
15
Βάζουμε το ένα, κρύο παντεσπάνι για βάση και πάνω του απλώνουμε λιγότερη από την μισή κρέμα. Σκεπάζουμε με το άλλο παντεσπάνι και με ένα μαχαίρι το ισιώνουμε.
16
Απλώνουμε την κρέμα σε όλη της την επιφάνεια και περιμετρικά. Δεν μας πειράζει αν δεν απλωθεί τέλεια καθώς θα καλυφθεί.
17
Βγάζουμε από το ψυγείο το ρολό σοκολάτας και με απότομες κινήσεις το ανοίγουμε.
18
Διακοσμούμε περιμετρικά με τα μεγάλα κομμάτια και με τα μικρά την επάνω επιφάνεια. Τέλος αν θέλουμε στολίζουμε και με λίγες φράουλες.