Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Με αυτή την συνταγή για χωριάτικο ψωμί σταμάτησα να αγοράζω από τον φούρνο
mitsa
Υλικά
600 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1 ξηρή μαγιά
450 ml νερό
2 κουταλάκια αλάτι
Οδηγίες
1
Σε ένα μπολ βάζουμε περίπου το μισό αλεύρι και κάνουμε μία κοιλότητα.
2
Προσθέτουμε την μαγιά, περίπου το μισό ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
3
Ρίχνουμε λίγο αλεύρι, το αλάτι, λίγο νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
4
Ενσωματώνουμε σιγά, σιγά τα υπόλοιπα υλικά μέχρι που να γίνει μία κολλώδες ζύμη.
5
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 45 λεπτά να φουσκώσει.
6
Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια, την αλευρώνουμε και την δουλεύουμε.
7
Προθέτουμε αλεύρι μέχρι που να ξεκολάει από τα χέρια.
8
Σε ένα μπολ βάζουμε μία πετσέτα και την αλευρώνουμε.
9
Τοποθετούμε το ζυμάρι, το αλευρώνουμε, σκεπάζουμε και βάζουμε για 12 ώρες στο ψυγείο.
10
Αλευρώνουμε μία γάστα ή μία κατσαρόλα που μπένει στον φούρνο (προσέχουμε να μην βάλουμε υπερβολικό αλεύρι γιατί δεν θα ψηθεί το ψωμί μας).
11
Βάζουμε το ζυμάρι μας και το χαράζουμε, κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε στους 230 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά.
12
Αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για ακόμα 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει.