Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Νόστιμα σιροπιαστά για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
mitsa
Υλικά
Σιρόπι
600 γρ ζάχαρη
600 ml νερό
Λίγο χυμό λεμονιού
2 βανίλιες
Γέμιση
100 γρ καρύδια
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο
1 κουταλιά τριμμένη φρυγανιά
Ζύμη
2 κρόκους αυγών
60 γρ ζάχαρη
320 γρ φυτίνη
160 γρ γάλα εβαπορέ
1/2 κουταλάκι σόδα
50 ml κονιάκ
Περίπου 650 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
Οδηγίες
1
Βράζουμε για 5 λεπτά την ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού.
2
Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο το κατεβάζουμε και το αρωματίζουμε με τις βανίλιες.
3
Στα σπασμένα καρύδια βάζουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, την φρυγανιά και ανακατεύουμε.
4
Δουλεύουμε τους κρόκους με την ζάχαρη να ασπρίσουν.
5
Βάζουμε την κρύα λιωμένη φυτίνη και ανακατεύουμε.
6
Ρίχνουμε το γάλα και δουλεύουμε.
7
Στο κονιάκ βάζουμε την σόδα, ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε στο μείγμα.
8
Ενσωματώνουμε τον αλεύρι μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια.
9
Όταν είναι έτοιμη παίρνουμε ένα κομμάτι και την ανοίγουμε σε στενόμοκραφύλλο.
10
Απλώνουμε γέμιση και κλείνουμε καλά.
11
Χαράζουμε και ενώνουμε τις δύο άκρες.
12
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικο χαρτί και διακοσμούμε με αμύγδαλο.
13
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσουν.
14
Όσο είναι καυτά τα σιροπιάζουμε με χλιαρό σιρόπι.
15
Αφήνουμε για τουλάχιστον 6 ώρες πριν σερβίρουμε.