Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες στο πήλινο
mitsa
Υλικά
1 λάχανο
700 γρ μοσχαρίσιο κιμά
1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
200+100 ml σάλτσα
2-3 κρεμμύδια
250 ml κόκκινο κρασί
100 γρ βούτυρο
Χυμό από 1 λεμόνι
Χυμό από ½ λεμόνι
Ρίγανη
Μπούκοβο
Πάπρικα
Αλάτι-Πιπέρι
100 ml ελαιόλαδο
600-700 ml νερό
Οδηγίες
1
Σε αρκετό νερό που βράζει βάζουμε τον χυμό από ½ λεμόνι και ζεματίζουμε το λάχανο, που έχουμε καθαρίσει από το κοτσάνι του.
2
Όταν τα εξωτερικά φύλλα μαλακώσουν τα βγάζουμε ένα ένα και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία.
3
Τα καθαρίζουμε από το επάνω σκληρό μέρος και το νεύρο.
4
Αν είναι μεγάλα να χωρίζουμε στην μέση.
5
Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και τα ρίχνουμε στον κιμά.
6
Βάζουμε το πλυμένο ρύζι, 200 ml σάλτσα, αλάτι, πιπέρι , πάπρικα, μπούκοβο, ρίγανη, κρασί, 100 ml ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
7
Τυλίγουμε σε ντολμαδάκια όπως σας δείχνουμε στο βίντεο.
8
Καλύπτουμε τον πάτο από το πήλινο ή γάστρα με τα χοντρά μέρη από τα φύλλα.
9
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες μας.
10
Προαιρετικά βάζουμε 4-5 κομμάτια χοιρινό κρέας.
11
Απλώνουμε 100 ml σάλτσα ντομάτας, το βούτυρο σε κύβους, ελαιόλαδο, αλάτι και τον χυμό από 1 λεμόνι.
12
Σκεπάζουμε με τα σκληρά εσωτερικά φύλλα του λάχανου και προσθέτουμε το νερό.
13
Βάζουμε ένα πιάτο σαν αντίβαρο και κλείνουμε με το καπάκι.
14
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1-1:30 ώρα.
15
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το λάχανο σωστά πριν βγάλουμε από τον φούρνο.