Υλικά

1 φλιτζάνι σπορέλαιο

1 φλιτζάνι ζάχαρη

2 κρόκους αυγών

1 φλιτζάνι γάλα

3 φλιτζάνια νερό

40 γραμ. αμμωνία

Περίπου 1 κιλό αλεύρι

Σιρόπι

2 κιλά ζάχαρη

7 ποτήρια νερό

2 βανίλιες

Χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Κάνουμε μία γούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε τα αυγά, την ζάχαρη και το σπορέλαιο. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε την αμμωνία στο γάλα για να αφρίσει και την προσθέτουμε στο μείγμα μαζί με το νερό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Όταν είναι έτοιμη την κόβουμε σε κομμάτια και την ανοίγουμε σε λεπτά μπαστούνια. Κόβουμε τα μπαστούνια σε λεπτές ροδέλες και τις πατάμε ελαφριά με το χέρι μας για να ανοίξουν. Τις βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε για 12 ώρες και μετά τα τηγανίζουμε σε καυτό σπορέλαιο.  Ετοιμάζουμε το σιρόπι αφήνοντας να βράσει το νερό μαζί με την ζάχαρη για 5 λεπτά και στο τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες και τον χυμό λεμονιού.

Όταν τα φοινίκια πάρουν χρώμα τα ρίχνουμε απευθείας στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.