Υλικά

900 γραμ. αλεύρι

200 γραμ. ζάχαρη

240ml ελαιόλαδο

240ml σπορέλαιο

160ml χυμό πορτοκάλι

50ml κονιάκ

2 κουταλάκια μπέικιν

2 κουταλάκια κανέλα

1 κουταλάκι γαρύφαλλο

Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

Σιρόπι

400 γραμ. μέλι

400ml νερό

400 γραμ. ζάχαρη

Χυμό από ½ λεμόνι

Γλάσο σοκολάτας

400γραμ. κουβερτούρα

200ml γάλα

2 κουταλιές άχνη ζάχαρη

1 κουταλιά βούτυρο

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν. Σε ένα σκεύος βάζουμε τον χυμό πορτοκαλιού με την σόδα για να αφρίσει και στην συνέχεια ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και όταν η ζύμη αρχίζει να πήζει ανακατεύουμε με το χέρι. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν ξεκολλάει από το χέρι μας. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αλεύρι για αν σφίξει. Τέλος βάζουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για 25 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε ένα βράδυ για να κρυώσουν.

Για το σιρόπι: ανακατεύουμε το νερό με την ζάχαρη και το μέλι και τα βάζουμε στην φωτιά. Όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και το αφήνουμε στην φωτιά για 4-5 λεπτά.

Σε καυτό σιρόπι ρίχνουμε τα κρύα μελομακάρονα, τα αφήνουμε για λίγο και τα βγάζουμε σε ένα σκεύος να σταθούν.

Για το γλάσο σοκολάτας: βάζουμε την κουβερτούρα να λιώσει μαζί με το γάλα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε την ζάχαρη και τέλος το βούτυρο.

Αφού έχουμε αφήσει ένα βράδυ τα σιροπιασμένα μελομακάρονα τα βουτάμε στο γλάσο σοκολάτας και τα τοποθετούμε σε μία σχάρα για να παγώσει η σοκολάτα.