Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Τσουρέκι κάστανο - πραλίνα σε σχήμα λουλουδιού

mitsa

Υλικά

  • Ζύμη

  • 2 αυγά

  • 1½ ποτήρι νερό

  • 1½ ποτήρι γάλα

  • 1½ φλιτζάνι σπορέλαιο

  • 25 γρ νωπή μαγιά

  • Λίγο αλάτι

  • 100 γρ ζάχαρη

  • Αλεύρι όσο πάρει

  • Μαστίχα

  • Κακουλέ

  • Μαχλέπι

  • Πουρές κάστανο

  • 500 γρ βρασμένα κάστανα

  • 100 γρ ζάχαρη

  • 250 ml γάλα

  • Πραλίνα φουντουκιού

Οδηγίες

1
Πολτοποιούμε τα κάστανα μαζί με την ζάχαρη και το γάλα, με το ραδβομπλέντερ.
2
Δουλεύουμε την μαγιά με την ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε το χλιαρό νερό με το γάλα. Προσθέτουμε το σπορέλαιο, τα αυγά, αρκετό αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
3
Προαιρετικά προσθέτουμε τα μυρωδικά μας σε όση ποσότητα μας αρέσουν. Βάζουμε λίγο αλάτι και σιγά σιγά αλεύρι μέχρι που να έχουμε μία μέτρια σε υφή ζύμη.
4
Κόβουμε την ζύμη σε 3 μέρη, το καθένα λίγο μεγαλύτερο από το άλλο και τα χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Κάθε κομμάτι το κάνουμε μπαλάκι και το ανοίγουμε σε φύλλο.
5
Για την εξωτερική στρώση τα ανοίγουμε σε φύλλο με 20 εκατοστά διάμετρο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σκεύος με αυτή την διάμετρο και με το μαχαίρι να κόψουμε ότι περισσεύει).
6
Το ένα από τα 4 φύλλα το ανοίγουμε λίγο μεγαλύτερο. Για την μεσαία στρώση ανοίγουμε όλα τα φύλλα σε διάμετρο 18 εκατοστών και για την εσωτερική σε διάμετρο 15 εκατοστών.
7
Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί τοποθετούμε το ένα από τα 3 μεγάλα φύλλα και το αλείφουμε με βούτυρο, πουρέ κάστανο και πραλίνα φουντουκιού.
8
Τοποθετούμε από πάνω ακόμα ένα φύλλο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
9
Όταν τελειώσουμε τα σκεπάζουμε με το μεγαλύτερο φύλλο και το διπλώνουμε από κάτω. Χαράζουμε 8 ακτίνες χωρίς και κόβουμε τις άκρες. Κόβουμε κάθετα την μέση κάθε ακτίνας και τυλίγουμε σε σχήμα φύλλου (ι διαδικασία υπάρχει αναλυτικά στο video).
10
Όταν είναι έτοιμα στρώνουμε με τον ίδιο τρόπο τα φύλλα για την μεσαία στρώση με την διαφορά πως αυτή την φορά δεν γυρνάμε το τελευταίο φύλλο κάτω από τα άλλα και χωρίζουμε εντελώς την κάθε ακτίνα από τις άλλες.
11
Τις δίνουμε σχήμα φύλλου και τις στρώνουμε εσωτερικά από τις πρώτες ακτίνες.
12
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με τα εσωτερικά φύλλα.
13
Με την ζύμη που περίσσεψε κάνουμε δύο λωρίδες και τις χαράζουμε κατά μήκος.
14
Τις τυλίγουμε και τις τοποθετούμε στο κέντρο από το τσουρέκι.
15
Αλείφουμε με κρόκο αυγού και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά, κατεβάζουμε στους 180 και ψήνουμε για ακόμα 20 λεπτά αφού έχουμε σκεπάσει το τσουρέκι με αντικολλητικό χαρτί και τέλος αφαιρούμε το χαρτί και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει.