Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Αφράτα νηστίσιμα ψωμάκια με μυρωδικά και ελιές
mitsa
Υλικά
400 γρ αλεύρι
240 ml νερό
10 γρ νωπή ή 4 ξηρή μαγιά
30 γρ ζάχαρη
Προαιρετικά 40 ml σπορέλαιο
Ελιές
Πιπεριές
Μυρωδικά (ρίγανη-δεντρολίβανο)
Οδηγίες
1
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη σε λίγο χλιαρό νερό.
2
Προσθέτουμε 2 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
3
Στο αλεύρι βάζουμε αλάτι και ανακατεύουμε.
4
Ρίχνουμε το υπόλοιπο νερό, το σπορέλαιο (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σπορέλαιο με την ίδια ποσότητα νερού) και ανακατεύουμε.
5
Προσθέτουμε την μαγιά και πλάθουμε να γίνει ζύμη.
6
Όταν είναι έτοιμη την βάζουμε σε λαδωμένο σκεύος, την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1½ ώρα.
7
Όταν είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς, προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις ψιλοκομμένες πιπεριές, τις ελιές και τις ενσωματώνουμε πολλή καλά.
8
Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και χωρίζουμε την ζύμη σε 6 μέρη.
9
Τους δίνουμε σχήμα από ψωμάκια και τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
10
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 1½ ώρα.
11
Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
12
Προαιρετικά μπορούμε να περάσουμε τα ψωμάκια με λίγο νερό πριν τα ψήσουμε.