Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Κόκορας κρασάτος (Coq au vin)

mitsa

Υλικά

  • 1 κόκορας

  • 150 γρ μπέικον

  • 1 κρεμμύδι

  • 3 καρότα

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 2 δαφνόφυλλα

  • ½ λίτρο κόκκινο κρασί

  • ½ λίτρο ζωμό κότας

  • 250 γρ μανιτάρια

  • 2 κουταλιές φρέσκο βούτυρο

  • 2 κουταλιές αλεύρι

  • Αλάτι

  • Πιπέρι

Οδηγίες

1
Κόβουμε το μπέικον, το κρεμμύδι, τα καρότα και τα σκόρδα. Σοτάρουμε το μπέικον μαζί με λίγο ελαιόλαδο. Όταν ροδίσει το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και στο ίδιο τηγάνι θωρακίζουμε τον κόκορα.
2
Όταν ροδίσει τον βγάζουμε και στο ίδιο τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Όταν ροδίσει προσθέτουμε τα σκόρδα και τα καρότα. Τα αφήνουμε για λίγο να σοταριστούν και προσθέτουμε το κρασί.
3
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ τα βάζουμε στην ίδια γάστρα με τον κόκορα. Προσθέτουμε το μπέικον, τα δαφνόφυλλα, τον ζωμό κότας, αλάτι και πιπέρι.
4
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς τόση ώρα όσα είναι και τα κιλά του κόκορα (π.χ. 2 κιλά, 2 ώρες).
5
Βάζουμε αρκετό βούτυρο να ζεσταθεί και σοτάρουμε τα μανιτάρια.
6
Αναμειγνύουμε το αλεύρι μαζί με το βούτυρο και όταν ο κόκορας είναι έτοιμος τον βάζουμε σε μέτρια φωτιά στα μάτια της κουζίνας και ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι και τα μανιτάρια.
7
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να δέσουν για περίπου 5 λεπτά.