Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Νηστίσιμη πίτα με σπιτικό χωριάτικο φύλλο
mitsa
Υλικά
800-900 γρ αλεύρι για πίτες
500 ml νερό
2 κουταλιές νισεστέ
2 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές λευκό ξύδι
1 κουταλάκι αλάτι
250 γρ μαργαρίνη
1 κιλό καθαρισμένα σπανάκια
200 γρ νηστίσιμο τυρί
1 δεμάτι φρέσκα κρεμμυδάκια
Άνηθο-Αλάτι-Πιπέρι
Οδηγίες
1
Αναμειγνύουμε το νερό με το ξύδι, το λάδι, το νισεστέ και το αλάτι.
2
Ενσωματώνουμε το αλεύρι σιγά σιγά μέχρι που να γίνει ζύμη.
3
Δουλεύουμε το καθαρισμένο σπανάκι με λίγο αλάτι για 5-10 λεπτά να χάσει τα υγρά του.
4
Βάζουμε τα τσιγαρισμένα φρέσκα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι, άνηθο, λίγο λάδι και προαιρετικά νηστίσιμο τυρί.
5
Σε αλευρωμένη επιφάνεια χωρίζουμε την ζύμη σε 18 μπαλάκια.
6
Αλευρώνουμε μία μεγάλη πιατέλα.
7
Τα ανοίγουμε σε φύλλα και τα χωρίζουμε σε 1 εξάδα και 3 τετράδες.
8
Βάζουμε ένα φύλλο ως βάση, αλείφουμε λιωμένη μαργαρίνη και σκεπάζουμε με ακόμα ένα φύλλο.
9
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι που να έχουμε 1 στοίβα από 6 φύλλα και 3 στοίβες από 4 φύλλα η κάθε μία.
10
Τις τοποθετούμε στην πιατέλα και βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο.
11
Λαδώνουμε καλά ταψί 40x40 εκατοστά.
12
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε την στοίβα με τα 6 φύλλα σε ένα μεγαλύτερο.
13
Το βάζουμε στο ταψί με τον τρόπο που σας δείχνουμε.
14
Βουτυρώνουμε και τοποθετούμε ακόμα ένα φύλλο (από την στοίβα με 4 φύλλα).
15
Απλώνουμε την γέμιση και σκεπάζουμε με ένα φύλλο.
16
Το βουτυρώνουμε και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο.
17
Βουτυρώνουμε καλά τις άκρες και δίνουμε σχήμα.
18
Βουτυρώνουμε και λαδώνουμε όλη την πίτα και την κόβουμε σε κομμάτια.
19
Ραντίζουμε λίγο νερό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς μέχρι που να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.