Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Παραδοσιακή συνταγή για Χριστόψωμο
mitsa
Υλικά
Ψωμί
Λίγο γλυκάνισο
400 ml νερό
Λίγη μαστίχα
1 κουταλιά ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
80 ml λάδι
1 κουταλάκι κανέλα
½ κουταλάκι γαρίφαλο
800 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
Στόλισμα
300 γρ αλεύρι γ.ο.χ.
1 κουταλιά αλάτι
150 ml νερό
Οδηγίες
1
Βράζουμε για 5 λεπτά το νερό μαζί με τον γλυκάνισο.
2
Θρυμματίζουμε την μαστίχα μαζί με 1 κουταλιά ζάχαρη.
3
Διαλύουμε την μαγία και 1 κουταλιά ζάχαρη στο χλιρό νερό που έχουμε αφαιρέσει τον γλυκάνισο.
4
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατέυουμε.
5
Αρωματίζουμε με την κανέλα, το γαρίφαλο και την μαστίχα.
6
Ενσωματώνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
7
Τη λαδώνουμε, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
8
Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το αλάτι και το νερό.
9
Δουλεύουμε να γίνουν ζύμη.
10
Με αυτή την ζύμη θα διακοσμίσουμε το ψωμί μας.
11
Χρισιμοποιούμε αυτό το ζυμάρι γιατί δεν φουσκώνει και παραμένει λευκό μετά το ψήσιμο.
12
Όταν η ζύμη με την μαγία είναι έτοιμη την πλάθουμε ελαφρώς και την ανοίγουμε σε λαδωμένο ταψί 32 εκατοστών.
13
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι που να φτιάξουμε τα διακοσμητικά μας.
14
Στο βίντεο θα βρείτε ιδέες για τον στολισμό.
15
Ραντίζουμε με λίγο ερό το ψωμί μας και τοποθετούμε τον στολισμό.
16
Το ψήνουμε στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να ροδίσει.