Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Παραδοσιακό Γιαννιώτικο σιροπιαστό κλωστάρι
mitsa
Υλικά
500 γρ φύλλα κρούστας
500 γρ καρύδια
2 κουταλιές μέλι
150 γρ βούτυρο
2 κουταλιές φρυγανιά
1 κουταλάκι κανέλα
Σιρόπι
700 ml νερό
1 κιλό ζάχαρη
2 βανίλιες
Λίγο χυμό λεμονιού
Οδηγίες
1
Βάζουμε την ζάχαρη να βράσει μαζί με το νερό για 5 λεπτά.
2
Αρωματίζουμε με τις βανίλιες και τον χυμό από το λεμόνι.
3
Στους αλεσμένους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, συνδυασμό των δύο) βάζουμε την κανέλα, την τριμμένη φρυγανιά, το μέλι και ανακατεύουμε.
4
Προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε καβουρδισμένο σουσάμι και λίγο νερό.
5
Παίρνουμε 3 φύλλα μαζί και τα βουτυρώνουμε καλά με λιωμένο βούτυρο.
6
Στην μία άκρη απλώνουμε γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό.
7
Πατάμε τις δύο άκρες να συμπιεστούν.
8
Τοποθετούμε τα ρολά σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος (40x27 εκατοστά)
9
Τα κόβουμε σε μπουκίτσες και βουτυρώνουμε.
10
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
11
Όσο το γλυκό είναι καυτό σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
12
Για καλύτερο αποτέλεσμα σερβίρουμε μετά από 12 ώρες.