Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Μπακαλιάρος σκορδαλιά

mitsa

Υλικά

  • Μπακαλιάρο

  • Σκορδαλιά

  • 1 ψωμί

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο

  • 100 γραμ. καρύδια

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

  • 4 κουταλιές ξύδι

  • 1 κουταλάκι πάπρικα

  • Κουρκούτι

  • 1 κουτάκι μπύρα

  • ½ κουταλάκι νωπή ή 1 φακελάκι ξερή μαγιά

  • Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

  • ½ κουταλάκι ζάχαρη

  • ¼ κουταλιά πάπρικα

Οδηγίες

1
Αν έχουμε παστό μπακαλιάρο τον καθαρίζουμε από τα πτερύγια. Τον κόβουμε σε μερίδες και τον ξεπλένουμε καλά.
2
Τον βάζουμε 5΄σε κρύο νερό για να φύγει το αλάτι. Αλλάζουμε το νερό ανά 3-4 ώρες, για 2 μέρες.
3
Όταν μαλακώσει αρκετά με ένα μαχαίρι τον καθαρίζουμε από τα λέπια.
4
Σκορδαλιά
5
Κόβουμε το ψωμί σε χοντρές φέτες και το βάζουμε να μουλιάσει σε νερό. Κόβουμε το σκόρδο στην μέση και αφαιρούμε την φύτρα.
6
Στο μπλέντερ τοποθετούμε το σκόρδο μαζί με τα καρύδια και ένα μέρος από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
7
Στην συνέχεια προσθέτουμε το ψωμί που έχουμε στραγγίσει (το πιέζουμε με τα χέρια μας για να φύγει το νερό) μαζί με το ξύδι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και την πάπρικα.
8
Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος αλατίζουμε.
9
Κουρκούτι
10
Σε ένα σκεύος βάζουμε την μαγιά μαζί με την ζάχαρη και την μπύρα.
11
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε την πάπρικα και σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι που να γίνει ένας χυλός.
12
Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
13
Στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί τα κομμάτια μπακαλιάρου, τα αλευρώνουμε και τα περνάμε από το κουρκούτι.
14
Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
15
Όταν έχει ροδίσει βάζουμε τα κομμάτια σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει τα λάδια.