Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Εύκολα κρουασάν

mitsa

Υλικά

  • 1 φλιτζάνι χλιαρό γάλα

  • 1 πακέτο νωπή μαγιά (25 γρ.)

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • 1 φλιτζάνι του καφέ σπορέλαιο

  • 250 γρ. βούτυρο

  • 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι

  • 4 αυγά

  • Αλεύρι όσο πάρει

Οδηγίες

1
Διαλύουμε την μαγιά με την ζάχαρη, προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε. Σπάμε τα τρία αυγά και χωρίζουμε το τέταρτο, κρατάμε τον κρόκο και ρίχνουμε το ασπράδι στα υπόλοιπα αυγά.
2
Βάζουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι σε ένα μπολ και κάνουμε μία τρύπα στην μέση. Ρίχνουμε την μαγιά, τα τρία αυγά, το σπορέλαιο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
3
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά αλεύρι μέχρι που να έχουμε μία μαλακή-μέτρια ζύμη. Την σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε 30-60 λεπτά να φουσκώσει.
4
Όταν είναι έτοιμη αλευρώνουμε τον πάγκο και δουλεύουμε ελαφρός το ζυμάρι.
5
Το κόβουμε σε 6 ίσα μέρη και τα κάνουμε μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε φύλλο και τα βουτυρώνουμε με την βοήθεια ενός πινέλου.
6
Όταν τελειώσουμε τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο, τα σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και τα αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
7
Αν θέλουμε να κάνουμε γλυκά όταν βουτυρώνουμε το κάθε φύλλο πασπαλίζουμε με κρυσταλλική ζάχαρη.
8
Όταν παγώσουν τα ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο. Χωρίζουμε το φύλλο σε 16 ακτίνες και τις κόβουμε. Τυλίγουμε κάθε ακτίνα από την μεγάλη-πλατιά της μεριά προς την πιο μικρή.
9
Προσέχουμε να μην τα σφίξουμε γιατί δεν θα φουσκώσουν.
10
Τα βάζουμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 15 λεπτά.
11
Αλείφουμε με τον κρόκο αυγού που κρατήσαμε και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
12
Για τα γλυκά: ανοίγουμε το φύλλο και το κόβουμε με την βοήθεια ενός πιάτου. Το χωρίζουμε σε τέσσερα κομμάτια, κάνουμε μία χαρακιά στην μέση και τα διπλώνουμε σε σχήμα φύλλο.
13
Όλη η διαδικασία υπάρχει αναλυτικά στο βίντεο. Έπειτα ακολουθούμε τα ίδια βήματα με τα κανονικά.