Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Uncategorized

Σπιτικός μούστος, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα χωρίς χρήση αμμωνίας

1 Mins read

Σπιτικός μούστος, μουσταλευριά και μουστοκούλουρα χωρίς χρήση αμμωνίας

mitsa

Υλικά

  • Μουστοκούλουρα

  • 2 φλιτζάνια μούστο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο

  • Αλεύρι όσο πάρει

  • 50 ml κονιάκ

  • 1 κουταλάκι κανέλα

  • 1/2 κουταλάκι γαρίφαλο

  • 1 κουταλάκι σόδα

  • Χυμό από 1/2 λεμόνι

  • Σταφίδες

  • Μουσταλευριά

  • 2 φλιτζάνια μούστο

  • 4 φλιτζάνια νερό

  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι

  • 1/2 φλιτζάνι νισεστέ

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1 κιλό σταφύλια για περίπου 1/2 λίτρο μούστο

Οδηγίες

1
Αν θέλουμε να κάνουμε σπιτικό μούστο πατάμε καλά μαύρα και γλυκά σταφύλια με τα χέρια μας.
2
Τα αφήνουμε για μία μέρα μαζί με τις φλούδες, κατά προτίμηση σε ξύλινο σκεύος.
3
Τον στραγγίζουμε και τον αφήνουμε για ακόμα 3-4 μέρες να πάρει χρώμα.
4
Μουστοκούλουρα: Αναμειγνύουμε την ζάχαρη με το σπορέλαιο, τον μούστο, το κονιάκ και λίγο αλεύρι.
5
Στον χυμό λεμονιού βάζουμε την σόδα να αφρίσει και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
6
Προσθέτουμε το γαρίφαλο, την κανέλα και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
7
Όταν είναι έτοιμη βάζουμε τις σταφίδες και πλάθουμε καλά.
8
Πλάθουμε τα κουλουράκια, τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι που να πάρουν χρώμα.
9
Μουσταλευριά: Αναμειγνύουμε το νερό με την ζάχαρη, τον μούστο, το αλεύρι, το νισεστέ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
10
Το περνάμε από σουρωτήρι, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι που να πήξει.
11
Όταν είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε σκεύη της επιλογής μας, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα και σερβίρουμε με κανέλα.