Οδηγίες

0 από 0 βήματα ολοκληρώθηκαν
  1. Αν θέλουμε να κάνουμε σπιτικό μούστο πατάμε καλά μαύρα και γλυκά σταφύλια με τα χέρια μας.
  2. Τα αφήνουμε για μία μέρα μαζί με τις φλούδες, κατά προτίμηση σε ξύλινο σκεύος.
  3. Τον στραγγίζουμε και τον αφήνουμε για ακόμα 3-4 μέρες να πάρει χρώμα.
  4. Μουστοκούλουρα: Αναμειγνύουμε την ζάχαρη με το σπορέλαιο, τον μούστο, το κονιάκ και λίγο αλεύρι.
  5. Στον χυμό λεμονιού βάζουμε την σόδα να αφρίσει και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
  6. Προσθέτουμε το γαρίφαλο, την κανέλα και λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι που να γίνει ζύμη.
  7. Όταν είναι έτοιμη βάζουμε τις σταφίδες και πλάθουμε καλά.
  8. Πλάθουμε τα κουλουράκια, τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι που να πάρουν χρώμα.
  9. Μουσταλευριά: Αναμειγνύουμε το νερό με την ζάχαρη, τον μούστο, το αλεύρι, το νισεστέ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  10. Το περνάμε από σουρωτήρι, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι που να πήξει.
  11. Όταν είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε σκεύη της επιλογής μας, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια ή αμύγδαλα και σερβίρουμε με κανέλα.