Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Τάρτα λεμονιού

mitsa

Υλικά

  • Ζύμη τάρτας

  • 195 γρ αλεύρι

  • 50 γρ ζάχαρη

  • 115 γρ ανάλατο βούτυρο

  • 1 αυγό

  • Λίγο αλάτι

  • Κρέμα λεμονιού

  • 4 κρόκους σε θερμοκρασία δωματίου

  • 200 γρ ζάχαρη

  • Λίγο αλάτι

  • 50 γρ κορν φλάουρ

  • 360 ml ζεστό νερό

  • 25 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

  • 100 ml χυμό λεμονιού

  • 4 γρ ξύσμα λεμονιού

  • 1 βανίλια

  • Μαρέγκα

  • 4 ασπράδια αυγών

  • 100 γρ ζάχαρη

  • 5 γρ σκόνη ζελατίνης

  • 50 γρ σοκολάτας

  • 50 ml κρέμα γάλακτος

Οδηγίες

1
Βάση: Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη. Όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αυγό που είναι και αυτό σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο αλεύρι προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο μίξερ. Αν χρειαστεί με μία σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μίξερ.
2
Όταν δημιουργηθεί η ζύμη την δουλεύουμε ελαφρώς με τα χέρια και την βάζουμε σε μεμβράνη. Την ανοίγουμε με τα χέρια και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο. Το στρώνουμε και με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε όλη του την επιφάνεια. Το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε αρκετό βάρος (ρύζι, όσπρια) για να μην φουσκώσει και να μην λυγίσουν οι άκρες. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
3
Κρέμα: Στο νερό διαλύουμε την ζάχαρη, το κορν φλάουρ και λίγο αλάτι. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι που να πήξουν (να πάρουν την υφή γέλης). Με ένα πιρούνι “χτυπάμε” τους κρόκους και προσθέτουμε λίγη λίγη από την καυτή κρέμα μέχρι που το μείγμα μας να πάρει θερμοκρασία.
4
Όταν είναι έτοιμο ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, τον χυμό και την βανίλια. Ανακατεύουμε καλά και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι που να πήξει. Όταν είναι έτοιμη δοκιμάστε την και προσθέστε χυμό λεμονιού ή άχνη ζάχαρη ανάλογα με τις γεύσεις σας. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.
5
Προαιρετικά μπορούμε να αλείψουμε την κρύα βάση με την σοκολάτα που έχουμε λιώσει μαζί με την κρέμα γάλακτος. Απλώνουμε στην βάση την κρύα κρέμα. “Χτυπάμε” με το μίξερ τα ασπράδια να αφρατέψουν και προσθέτουμε σιγά σιγά την ζάχαρη.
6
Τέλος προσθέτουμε την ζελατίνη σε σκόνη. Αν δεν έχουμε σκόνη μπορούμε να δημιουργήσουμε βάζοντας φύλλα ζελατίνης στο μπλέντερ μαζί με λίγη ζάχαρη. Αν φοβόμαστε για την ποιότητα των αυγών μας, βάζουμε τα ασπράδια μαζί με την ζάχαρη σε ένα σκεύος και τα ανακατεύουμε συνεχόμενα, μέχρι να αποστειρωθούν, με το σύρμα σε μπεν μαρί.
7
Όταν είναι έτοιμα τα βάζουμε στο μίξερ και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Όταν πάρουν όγκο βάζουμε την ζελατίνη. Την στρώνουμε πάνω από την κρέμα και της δίνουμε ανάγλυφη μορφή.
8
Την καίμε με ένα καμινέτο ή την βάζουμε στην ψηλότερη σκάλα του φούρνου στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει πιο σκούρο χρώμα.