Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Σαραγλί

mitsa

Υλικά

  • 700 γρ. φύλλο κρούστας

  • 500 γρ. καρύδια ή αμύγδαλα ή φιστίκια αιγίνης

  • Βούτυρο για άλειμμα

  • 3 κουταλάκια κανέλα

  • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο

  • 3 κουταλιές φρυγανιά

  • 2 κουταλιές ζάχαρη

  • Σιρόπι

  • 1½ κιλό ζάχαρη

  • 1 λίτρο νερό

  • 2 βανίλιες

  • Χυμό από ½ λεμόνι

Οδηγίες

1
Αλέθουμε τα καρύδια ή τους άλλους ξηρούς καρπούς, αλλά δεν τα κάνουμε σκόνη.
2
Στα καρύδια προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά, την κανέλα, το γαρύφαλλο, την ζάχαρη και ανακατεύουμε.
3
Διπλώνουμε τα φύλλα στην μέση και τα κόβουμε. Παίρνουμε δύο φύλλα, τα βουτυρώνουμε καλά και από πάνω τους βάζουμε ακόμα δύο φύλλα.
4
Βουτυρώνουμε και περίπου στην μέση βάζουμε μία λεπτή βέργα. Βάζουμε μία μικρή ποσότητα από το μείγμα με τα καρύδια κοντά στην βέργα και διπλώνουμε τα φύλλα.
5
Προσέχουμε όταν διπλώνουμε στην πίσω πλευρά της βέργας να αφήσουμε ένα κομμάτι περίπου 1-2 δάχτυλα.
6
Τυλίγουμε τα φύλλα και βουτυρώνουμε την άκρη και κλείνουμε. Πιέζουμε από τις δύο πλευρές ώστε τα φύλλα να σουφρώσουν.
7
Τα βγάζουμε από την βέργα και τα τοποθετούμε κυκλικά σε βουτυρωμένο ταψί.
8
Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι που να γεμίσει το ταψί. Όταν τελειώσουμε βουτυρώνουμε καλά τα σαραγλί και τα κόβουμε σε μπουκιές.
9
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
10
Σιρόπι
11
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε την ζάχαρη, το νερό και τα αφήνουμε να ζεσταθούν σε μέτρια φωτιά.
12
Όταν αρχίζουν να βράζουν προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, τις βανίλιες και το αφήνουμε στο μάτι για 5 λεπτά.
13
Όταν βγάλουμε το γλυκό από τον φούρνο σιροπιάζουμε με κρύο σιρόπι.
14
Το αφήνουμε μερικές ώρες να τραβήξει το σιρόπι και είναι έτοιμο.