Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
ΑλμυράΚρεατικά

Σπιτικός γύρος στον φούρνο με χειροποίητες πίτες

1 Mins read

Σπιτικός γύρος στον φούρνο με χειροποίητες πίτες

mitsa

Υλικά

  • Πίτες

  • Για 12-14 τεμάχια

  • 1 ποτήρι νερό

  • 1 κουταλιά ξερή μαγιά

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • 8 φλιτζάνια αλεύρι

  • 1 κουτάκι σόδα (330 ml)

  • 2 κουταλιές σπορέλαιο

  • Αλάτι

  • Γύρος

  • Χοιρινή σπάλα

  • Καπνιστή πάπρικα

  • Μείγματα μπαχαρικών της επιλογής σας

Οδηγίες

1
Αναμειγνύουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη. Προσθέτουμε την σόδα και 2 φλιτζάνια αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το σπορέλαιο. Ρίχνουμε ακόμα 3 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι που να γίνει χυλός.
2
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι (η υφή του πρέπει να είναι σαν σφιχτός χυλός).
3
Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια το πλάθουμε και το χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια. Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μπάλας. Τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και πετσέτα.
4
Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες τις ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα με τα δάχτυλά μας. Τις βάζουμε μία μία σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ή μηχανή για κρέπες. Προαιρετικά τις αλείφουμε με λίγο λάδι. Όταν πάρουν χρώμα από την μία μεριά τις γυρνάμε και από την άλλη.
5
Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 12 ώρες τις φέτες κρέατος με τα μπαχαρικά που μας αρέσουν. Για έξτρα άρωμα και γεύση χρησιμοποιούμε καπνιστή πάπρικα.
6
Καλύπτουμε μια μεγάλη πατάτα με αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τα φιλέτα από το κρέας το ένα πάνω στο άλλο και τα στερεώνουμε με ξυλάκια για σουβλάκια.
7
Σκεπάζουμε το κρέας με το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για τόση ώρα όσο είναι και το βάρος από το κρέας π.χ. 2 κιλά κρέας για 2 ώρες.
8
Αν θέλουμε η πέτσα να είναι πιο τραγανή αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά.