Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Σπιτικός γύρος στον φούρνο με χειροποίητες πίτες
mitsa
Υλικά
Πίτες
Για 12-14 τεμάχια
1 ποτήρι νερό
1 κουταλιά ξερή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
8 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουτάκι σόδα (330 ml)
2 κουταλιές σπορέλαιο
Αλάτι
Γύρος
Χοιρινή σπάλα
Καπνιστή πάπρικα
Μείγματα μπαχαρικών της επιλογής σας
Οδηγίες
1
Αναμειγνύουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη. Προσθέτουμε την σόδα και 2 φλιτζάνια αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το σπορέλαιο. Ρίχνουμε ακόμα 3 φλιτζάνια αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι που να γίνει χυλός.
2
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να φουσκώσει. Όταν είναι έτοιμο ενσωματώνουμε τα υπόλοιπα φλιτζάνια αλεύρι και το αλάτι (η υφή του πρέπει να είναι σαν σφιχτός χυλός).
3
Σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια το πλάθουμε και το χωρίζουμε σε 12-14 κομμάτια. Δίνουμε σε κάθε κομμάτι το σχήμα μπάλας. Τις πασπαλίζουμε με αλεύρι και τις σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και πετσέτα.
4
Τις αφήνουμε να ξεκουραστούν για 30 λεπτά. Όταν είναι έτοιμες τις ανοίγουμε σε κυκλικό σχήμα με τα δάχτυλά μας. Τις βάζουμε μία μία σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι ή μηχανή για κρέπες. Προαιρετικά τις αλείφουμε με λίγο λάδι. Όταν πάρουν χρώμα από την μία μεριά τις γυρνάμε και από την άλλη.
5
Μαρινάρουμε για τουλάχιστον 12 ώρες τις φέτες κρέατος με τα μπαχαρικά που μας αρέσουν. Για έξτρα άρωμα και γεύση χρησιμοποιούμε καπνιστή πάπρικα.
6
Καλύπτουμε μια μεγάλη πατάτα με αλουμινόχαρτο και σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τα φιλέτα από το κρέας το ένα πάνω στο άλλο και τα στερεώνουμε με ξυλάκια για σουβλάκια.
7
Σκεπάζουμε το κρέας με το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για τόση ώρα όσο είναι και το βάρος από το κρέας π.χ. 2 κιλά κρέας για 2 ώρες.
8
Αν θέλουμε η πέτσα να είναι πιο τραγανή αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για ακόμα 5-10 λεπτά.