Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες

Αφράτα πιτάκια χωρίς πλάστη

mitsa

Υλικά

  • 1 ξηρή μαγιά

  • 1 κουταλιά ζάχαρη

  • 500 ml γάλα

  • 250 ml σπορέλαιο

  • 2 ασπράδια αυγών

  • Περίπου 1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.

  • 1 κουταλάκι αλάτι

  • 3 πατάτες

  • 50 γρ βούτυρο

  • Αλάτι-Πιπέρι

  • Ρίγανη

  • Μαϊντανό

  • 1 κρεμμύδι

  • Κίτρινο τυρί

  • Κρόκο αυγού

Οδηγίες

1
Διαλύουμε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
2
Προσθέτουμε το λάδι, τα ασπράδια αυγών και ανακατεύουμε.
3
Ρίχνουμε περίπου το μισό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
4
Ενσωματώνουμε λίγο λίγο το υπόλοιπο αλεύρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι που να γίνει ζύμη.
5
Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε για 45 λεπτά να ξεκουραστεί.
6
Πατάμε τις βρασμένες πατάτες μαζί με το βούτυρο να γίνουν σαν πουρές.
7
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ψιλοκομμένο μαϊτανό, ένα τσιγαρισμένο ψιλοκομμένο κρεμμύδι και ανακατεύουμε.
8
Κάνουμε το μείγμα 12 μπάλες.
9
Όταν είναι έτοιμη η ζύμη την πλάθουμε ελαφρώς και χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια.
10
Τα ανοίγουμε σε φύλλα, απλώνουμε τριμμένο κίτρινο τυρί και βάζουμε μία μπάλα από την γέμιση.
11
Τα κλείνουμε καλά και πατάμε ελαφρώς.
12
Τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε με κρόκο αυγού.
13
Προαιρετικά με ένα πιρούνι κάνουμε σχέδια.
14
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.