Banner top siteBanner top site mobile
Δείτε τα υλικά και τις οδηγίες
Γλυκά

Γαλλική τάρτα μήλου

1 Mins read

Γαλλική τάρτα μήλου

mitsa

Υλικά

  • Ζύμη τάρτας

  • 195 γρ αλεύρι

  • 50 γρ ζάχαρη

  • 115 γρ ανάλατο βούτυρο

  • 1 αυγό

  • Λίγο αλάτι

  • Μήλα

  • Άχνη ζάχαρη

  • Σάλτσα μήλου

  • 1 κιλό καθαρισμένα μήλα

  • 150 ml νερό

  • 3 κουταλιές καστανή ζάχαρη

  • Κονιάκ ή χυμό ή ξύσμα λεμονιού

  • Μαρμελάδα βερίκοκο

Οδηγίες

1
Σάλτσα μήλου: Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μήλα σε κομμάτια. Τα βάζουμε να βράσουν μαζί με το νερό μέχρι που να μαλακώσουν.
2
ΠΡΟΣΟΧΗ δεν πρέπει να λιώσουν.
3
Τα σουρώνουμε και τα κάνουμε σάλτσα με ένα πιρούνι. Αν έχουν βγάλει υγρά τα στραγγίζουμε ξανά.
4
Προσθέτουμε την ζάχαρη, προαιρετικά λίγη βανίλια και περίπου ένα σφηνάκι κονιάκ. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
5
Τάρτα: Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη, όταν ομογενοποιηθούν προσθέτουμε το αυγό που είναι και αυτό σε θερμοκρασία δωματίου και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
6
Στο αλεύρι προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά στο μίξερ.
7
Αν χρειαστεί με μία σπάτουλα καθαρίζουμε τα τοιχώματα του μίξερ.
8
Όταν δημιουργηθεί η ζύμη την δουλεύουμε ελαφρώς με τα χέρια και την βάζουμε σε μεμβράνη. Την ανοίγουμε με τα χέρια και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
9
Βουτυρώνουμε την ταρτιέρα και ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο. Το στρώνουμε και με ένα πιρούνι το τρυπάμε σε όλη του την επιφάνεια. Το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε αρκετό βάρος (ρύζι, όσπρια) για να μην φουσκώσει και να μην λυγίσουν οι άκρες.
10
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά.
11
Κόβουμε αρκετά μήλα με λεπτές ροδέλες και μετά στην μέση.
12
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη την αλείφουμε με μαρμελάδα βερίκοκο (αν είναι αρκετά σφιχτή την αραιώνουμε με λίγο νερό).
13
Ρίχνουμε και απλώνουμε την σάλτσα μήλου. Τοποθετούμε περιμετρικά από έξω προς τα μέσα τα μήλα και πασπαλίζουμε με άχνη.
14
Την βάζουμε να ψηθεί ξανά στους 180 μέχρι να πάρει χρώμα η τάρτα.
15
Την βγάζουμε, την αλείφουμε με μαρμελάδα βερίκοκο και την ψήνουμε ξανά μέχρι που η τάρτα να χρυσίσει.
16
Για να μην μας αρπάξουν τα εκτεθειμένα μέρη της ζύμης μπορούμε να τα καλύψουμε με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί.
17
Σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.